Vilken hundras passar mig?

Om man bestämt sig för att skaffa en hund är det väldigt viktigt att lägga ned tid och energi på att välja rätt hundras. En bra hjälp är att skriva en lista varför du vill ha hund och vilka egenskaper den bör ha. Därefter börjar du söka vilka hundraser som skulle kunna passa in på de önskemålen.

Att välja hundras kan vara svårt om man inte har någon erfarenhet.

Ta hjälp av någon erfaren

Att välja hundras handlar mycket om vilket liv man lever. Gillar man att vistas ute i skog och mark och att vandra mycket så väljer man en arbetande och stark hund, en brukshund. Är man mer ute efter att ha någon att mysa med i soffan och ta lugnare promenader ja då väljer man kanske en lite mindre ras som inte kräver lika mycket motion.

För att kunna känna efter hur det är att leva med en hund går det att sitta hundvakt när bekanta är bortresta exempelvis. På så vis går det att få kunskap om hunden i vardagslivet. Som äldre är det dock en bra riktlinje att välja en lite mindre hundras som i regel kräver mindre motion. Det kan ju också hända oturliga olyckor om man som äldre börjar få lite dålig balans och styrka och hunden i kopplet plötsligt råkar dra till. Är det en mindre hund så är riskerna för att det ska gå illa lite mindre.

Läs på innan

Oavsett vilken hundras det slutligen blir så är rådet att läsa på så mycket som möjligt innan. Allt för att ge både dig själv och hunden en bra start och chansen till ett bra och givande liv tillsammans. De flesta raser har sina egna rasförbund eller sidor där man kan hitta all information. Oftast finns det även frågeforum där man kan ställa alla olika frågor man har som kanske inte finns att hitta någonstans.

Bra val för barnfamiljer

En hund som ska passa hemma hos en barnfamilj ställs det extra höga krav på. Det är bättre att satsa på lite större hundar om man har småbarn så att barnet inte kan lyfta upp hunden. Även från låga höjder så riskerar hunden att skada sig, precis som om barnet skulle råka ramla över den. Golden Retriever och Labrador är två raser som nämns som bra familjehundar.