Vad kostar en hundvalp?

Ja, vad en hundvalp kostar är som att svara på hur långt är ett snöre? För det första kan själva inköpskostnaden variera enormt. En rashund som kanske råkar vara extra eftertraktad just nu kostar lång mycket mer än en lite mindre populär ras eller en blandras. Sedan tillkommer kostnader för valpens ankomst och återkommande kostnader.

Vad kostar en hundvalp undrar du?

Förberedelser inför valpens ankomst

Låt oss säga att du har bestämt dig för att köpa en hundvalp. Först och främst, grattis till en vän för livet! Men tyvärr tillkommer en del kostnader för den nye familjemedlemmen. Så vad kostar en hundvalp? Förutom att kostnaden för själva hunden så bör man tänka igenom vad det lilla livet kan behöva när den anländer sin nya hemvist.

Innan valpen kommer hem till dig för första gången bör du ha skaffat en del saker som gör att valpen trivs och mår bra. Den behöver en lugn och skön plats att sova på med helst en mysig korg eller mjuk dyna. Den behöver också mat- och vattenskål. Ett första valpkoppel kan vara bra att ha, även om det är knepigt för en liten valp att gå i koppel den första tiden. Hundgodis och några roliga leksaker är ett måste om valpen ska trivas med en gång.

Återkommande utgifter för valpen

Förutom initiala engångskostnader för en valp så tillkommer också återkommande kostnader. Vissa saker behöver hunden på daglig basis såsom hundmat och kanske god och tuggben. Till detta kommer självklart en djurförsäkring som kan betalas varje månad. Veterinärkostnader kan skjuta snabbt i höjden. Andra återkommande kostnader är vaccinationer, hälsokontroller hos veterinär bland annat. Dessa är kanske inte lika mer frekventa men bör naturligtvis räknas med i budgeten.

Den verkliga kostnaden för en valp

Den reella kostnaden för en valp är långt mycket högre än dess inköpspris. Priset för en valp kan variera enormt men vad alla valpar behöver förutom ett kärleksfullt hem med mycket tid att spendera på den, är svårt att estimera vad det kostar. Valpar behöver mat, sovplats, leksaker, koppel, försäkringar, veterinärbesök och vacciner. Tänk också på att hunden antas ha ett långt liv tillsammans med dig och behöver bland annat mat under hela livet.