Ska jag skaffa hund eller katt?

Om man funderar på att skaffa sig ett husdjur bör man tänka över detta noga innan man fattar ett beslut. Ett husdjur är en levande varelse som kommer att vara beroende av en i många år och det är därför ett stort ansvar att skaffa en hund eller en katt.

Att skaffa hund eller katt är ett stort ansvar

Bra saker att tänka på

När man väl har bestämt sig för att man är redo att ta ansvaret för ett husdjur är det dags att fundera på vilket djur man skall köpa. Skall man välja hund eller katt? Rent generellt kan man säga att det är mindre “jobb” med en katt, de sköter sig i stort själva och behöver inte motioneras som en hund.

Hundar behöver däremot rastas flera gånger per dag och beroende på vilken ras man väljer krävs det naturligtvis olika mycket motion och stimulans. En liten hund behöver inte så mycket motion medan en större hund kräver mycket fysisk aktivitet. Man måste också tänka på att hunden måste ut vare sig man är trött, sjuk eller om det regnar. Tänk också på att det tillkommer kostnader när man skaffar hund eller katt. Det är till exempel veterinärkostnader och självklart måste djuret ha mat varje dag.

Fördelar med husdjur

Fördelarna med att ha ett husdjur är ändå så många att de lätt uppväger det som kan uppfattas som nackdelar. Kärleken och glädjen man får från sin hund eller katt är obeskrivlig och ett husdjur är en familjemedlem och en vän för livet. För ensamma människor är det ett fint sällskap och tycker man om att springa till exempel är hunden en bra träningspartner.

En vän för livet

Vare sig du bestämmer dig för att köpa en hund eller katt är din nya familjemedlem en vän för livet. En katt är naturligtvis mer självständig och kräver inte så mycket omvårdnad. Katten bestämmer över sig själv och lever efter sina egna villkor. En spinnande katt som gosar i ditt knä är dock en fantastisk känsla. Hunden är mer i behov av omvårdnad och träning. Hunden kräver både fysisk och psykisk stimulans för att må bra och en frisk och glad hund kommer att bli din trognaste vän.