Hur mycket äter en hund?

Det är en svår fråga att svara på! Såklart äter större hundar mer än mindre hundar. Det är iallafall en grundregel att förhålla sig till. En regel som finns är att en hund ska äta ungefär 2% av sin (ideal)vikt varje dag. Det kan variera men man märker fort om man ger för mycket eller för lite. En valp ska äta ca 10% av sin kroppsvikt, vid 6 månaders ålder ca 5% och vid ett års ålder 2%.

Hur mycket äter en hund egentligen?

Vad ska en hund äta?

Hundar äter olika mycket beroende på storlek, men de har också olika mycket aptit. En del är kräsna och förväntar sig olika typer av mat varje dag och andra äter nästan allt de kommer över. Alla som har haft en labrador vet att de har oförtruten aptit för det mesta. Självklart är det inte bara viktigt att ställa sig frågan: hur mycket äter en hund? Man måste också tänka på vad hunden äter.

De flesta hundar tycker om varierad kost, ungefär som vi människor. Det är bra att fodra hunden efter en varierad meny, inte bara för att den oftast uppskattar det utan också för att täcka behovet av alla näringsämnen som den behöver. Man behöver inte variera maten varje dag, det vill säga ge lite av varje vid varje måltid utan det går bra att variera maten över längre tid såsom en vecka eller 14 dagar.

Foder eller laga egen mat?

Man kan ge hunden foder, antingen torrfoder eller blött foder. Då är det lätt att se till att hunden får i sig alla näringsämnen. Lagar man egen mat till hunden gäller det att hålla koll på fördelningen i innehållet. Egenlagad hundmat bör bestå av ca 70% kött, 10% ben, 10% organ och 10% grönsaker. Detta gäller för en vuxen hund. Tänk på att typ av kött också bör varieras över tid.

Hur mycket bör man fodra sin hund?

Att svara på hur mycket en hund äter är svårt. Framförallt beror det på storleken på hunden. Men också på hundens varierande aptit, vissa hundar tycks vara hungriga jämt och andra är mer kräsna. De flesta hundar uppskattar en varierad meny, men det är också bra att ge varierad mat så vet man att man täcker in alla näringsämnen. Valpar ska också äta mer än vuxna hundar, i förhållande till kroppsvikten.